T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / ÇİĞLİ - ÇİĞLİ ŞEHİT ASTSUBAY ÖZGÜR ERDOĞAN İMAM HATİP ORTAOKULU

Dilimizin Zenginlikleri Projesi Aralık Ayı Etkinliklerimiz

Yunus Emre Şiirleri Okumaları

            Millî Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan “Dilimizin Zenginlikleri Projesi” kapsamında öğrencilerin Türk edebiyatının yapı taşlarından biri olan Yunus Emre’yi tanımalarını, eserlerini daha iyi anlamalarını sağlamak amacıyla okulumuzda “Yunus Emre Şiirleri Okumaları” gerçekleştirilmiştir.

            Çalışma, okulumuzun Türkçe öğretmenlerinin koordinasyonunda gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya tüm sınıflardan öğrenciler katılmıştır. Çalışma kapsamında öğrencilerin seviyelerine uygun Yunus Emre şiirleri öğrencilerle paylaşılmıştır. Öğrenciler, bu şiirleri okuyarak Yunus Emre hakkındaki fikir paylaşımında bulunmuştur. Çalışma sonucunda öğrencilerin Yunus Emre hakkında bilgi sahibi olduğu, şiirleri hakkında yorum yapabildikleri gözlemlenmiştir. 

“Gönül Çalab’ın Tahtı: Açıklamalı Yunus Emre Sözlüğü” ve Afiş Yarışması

            “Gönül Çalab’ın Tahtı: Açıklamalı Yunus Emre Sözlüğü” öğrencilerle paylaşıldı. Sözlükte Yunus Emre’nin şiirlerinde geçen kelimelerin anlamları öğrencilerle paylaşıldı. Öğrencilerden “Gönül Çalab’ın Tahtı: Açıklamalı Yunus Emre Sözlüğü”nü incelemeleri ve sözlükte geçen üç kelimeyi seçerek bu kelimelerin yer aldığı anlamlı bir cümle ve bu cümlenin yer aldığı, cümleye uygun bir afiş oluşturmaları istendi.

            Sınıflarda hazırlanan afişler arasından sınıfın en iyi afişi, sınıfların en iyi afişleri arasından ise okulun en iyi afişi belirlendi. Yapılan değerlendirmeler sonucunda okulun en iyi afişi seçildi. 

Anahtar Kelimelerle Hikâye Anlatma Yarışması

            Dilimizin Zenginlikleri Projesi kapsamında okul genelinde “Anahtar Kelimelerle Hikâye Anlatma Yarışması” düzenlemek amacıyla komisyon tarafından şartname hazırlandı. Öğrencilere yarışmanın duyurusu yapıldı. Gönüllülük esasına dayalı olarak öğrencilerin yarışmaya katılımı sağlandı. Yarışmaya okul genelinde 12 öğrenci katıldı. Yarışma sonunda jüri tarafından yapılan değerlendirme ile birinci seçildi. 

Genel Değerlendirme

            Dilimizin Zenginlikleri Projesi kapsamında aralık ayında yapılan çalışmalarda öğrencilerin Türk dilini tanımaları, dillerinin zenginliklerini fark etmeleri ve kültür taşıyıcısı olan değerlerimizi benimsemeleri amaçlandı.

            Öğrencilerimiz bu ay yapılan çalışmalarla Yunus Emre gibi Türk edebiyatının önemli yapı taşlarından biriyle tanıştılar, Yunus Emre şiirleri okudular. Yunus Emre şiirlerinde geçen, anlamını bilmedikleri kelimeleri araştırarak bu kelimelerin anlamlarını öğrendiler.

            Anahtar Kelimelerle Hikâye Anlatma Yarışması ile öğrencilerin yaratıcı düşünme becerilerinin ve kendini yazılı olarak ifade etme becerisinin geliştirilmesi amaçlandı. Yapılan çalışmalarda öğrencilerin ilgisini çekecek ve onlara öğrenme fırsatı sunacak etkinliklere yer verildi.

 

22-01-2024

 

  

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 22.01.2024 - Güncelleme: 13.04.2024 17:47 - Görüntülenme: 46
  Beğen | 0  kişi beğendi